BiH ima najjeftinije gorivo u regionu

Bosna i Hercegovina ima najjeftinije gorivo u regionu, i to kada je riječ i o benzinu, dizelu, ali i autoplin

Internetski portal GlobalPetrolPrices je BiH stavio na 89. mjesto na listi od 170 država kada je u pitanju cijena benzina. Prema cijeni dizela, zauzima 111. mjesto, a na sedmom mjestu od 48 zemalja po cijeni litra autoplina.

Izračun je, kako napominje portal, izvršen prema globalnoj cijeni naftnih derivata, koja je za sve države ista, ali do razlika u cijeni dolazi zbog različitih poreznih stopa na uvoz goriva u svijetu. Takođe, u BiH se primjenjuje sistem slobodnog formiranja cijena, što u praksi znači da distributeri u BiH sami formiraju cijene nakon plaćenih akciza.

Prema analizi portala, cijena za litar benzina u našoj državi je 1,02 dolara ili 1,87 KM. Nakon BiH slijedi Srbija, s cijenom od 2,28 KM za litar benzina, zatim Albanija, pa Crna Gora, Slovenija, a najskuplji benzin je u Hrvatskoj, gdje litar košta 2,59 KM.

Kada je riječ o dizelu, i tu je BiH najjeftinija u regiji. Prema analizi, litar dizela u BiH košta 1,01 dolar ili 1,85 KM. Iza BiH slijedi Crna Gora, a dizel je najskuplji u Albaniji, gdje litar košta 1,32 dolara ili 2,42 KM.

BiH se nalazi na sedmom mjestu u svijetu kada je riječ o cijeni litra plina. Prema podacima portala GlobalPetrolPrices, litar autoplina u BiH košta 0,36 dolara ili 0,66 KM i po tome smo najjeftiniji u regiji. Najskuplji autoplin je u Sloveniji, gdje je za litar potrebno izdvojiti 1,28 KM.

Benzin
Najskuplji u Hong Kongu – 1,93 dolara ili 3,55 KM
Najjeftiniji u Venecueli – 0,01 dolara ili 0,01 KM

Dizel
Najskuplji u Norveškoj – 1,78 dolara ili 3,27 KM
Najjeftiniji u Iranu – 0,09 dolara ili 0,16 KM

(Biznis.ba)