Inflacija u eurozoni pala na 1,5% u martu

Inflacija u eurozoni je pala na 1,5 odsto u martu, što je ispod cilja Evropske centralne banke (ECB) od nešto ispod 2 odsto, pokazali su objavljeni podaci evropske službe za statistiku Eurostat

Riječ je o velikom padu u odnosu na stopu inflacije od 2,0 odsto iz februara i  od 1,8 odsto koliko su prognozirali analičari koje je anketirala agencija Factset, prenosi AFP.

Poslije februarske inflacije od 2,0 odsto, njemački ekonomisti su rekli da bi ECB trebalo da odustane od programa otkupa obveznica i da počne sa podizanjem kamata, ali je predsjednik te institucije Mario Draghi rekao da ostaje pri politici niskih kamata i “ubrizgavanja” novca u ekonomiju, jer je, kako je rekao, pobjeđivanje niske inflacije “postepen proces”.

ECB je uvela širok paket mjera tokom prethodnih godina da bi podigla inflaciju na željeni nivo i podstakla ekonomski oporavak, uključujući držanje referentne kamatne stope na nula odsto, kupovanje državnih i korporativnih obveznica prvo za 80 milijardi eura, a sada za 60 milijardi eura na mjesečnom nivou, dok je kamata na depozite od komercijalnih banaka ostala na minus 0,4 odsto.

Program podsticaja ECB-a je posebno kritikovan u Njemačkoj gdje ekonomisti smatraju da bi trebalo da bude polako ugašen. Kritičari kažu da podsticaji ECB-a štete štedljivim, dok pomažu prezaduženim vladama. (Agencije)