Bob Dilan napokon preuzeo Nobelovu nagradu

Američki kantautor Bob Dillan konačno je preuzeo svoju Nobelovu nagradu za književnost, diplomu i medalju

Klas Ostergren, član Švedske akademije, rekao je da je 75-godišnji američki kantautor dobio nagradu na malom skupu popodne u hotelu kod konferencijskog centra u Stokholmu u kojem je Dilan održao koncert. Svečanost je bila kratka, intimna, po želji laureata, a prisustvovali su samo članovi Akademije i jedan član Dilanovog osoblja.

Drugi članovi akademije su švedskim medijima rekli da je izgledao da je Dilan zadovoljan nagradom. Tokom svog nastupa nekoliko sati kasnije, Dilan nije ni pomenuo Nobelovu nagradu, već je samo izveo niz starih klasika i melodija s novijih albuma.

Odluka Švedske akademije da nagradu za književnost uruči autoru pjesme „Blowing in the Wind“ izazvala je kontroverzne reakcije, a Dilan je na to odgovorio ćutnjom, kao i odlukom da ne prisustvuje godišnjem banketu u decembru. Na neki način poznat po stidljivosti kada su u pitanju mediji, Dilan je odlučio da preskoči i održavanje tradicionalnog Nobelovog predavanja.

Švedska akademija je navela da je odlučila da nagradi Dilana zbog toga što je stvorio nove poetske izraze unutar velike američke tradicije.