Nova novčanica od 50 eura od danas u opticaju

Novim novčanicama od pet, 10 i 20 eura iz serije Evropa danas će se pridružiti nova novčanica od 50 eura

Kao i ostale novčanice iz serije i pedesetka ima poboljšane sigurnosne funkcije, a upotrebljavaće se paralelno na novčanicama iz prve serije.

Nove novčanice od 50 eura uvode se u svih 19 zemalja euro sistema u isto vrijeme, a dnevno će ih koristiti više od 338 miliona ljudi. Nove novčanice ipak neće biti odmah dostupne svuda jer se određeni bankomati i drugi uređaji moraju prilagoditi za novčane transakcije gotovinom.

Da bi uređaji za obradu i instrumenti za autentifikaciju svuda u eurozoni bili pravovremeno pripremljeni, eurosistem je pokrenuo partnerski program. Sredinom juna prošle godine više od 50 industrijskih partnera potpisalo je Memorandum o razumijevanju o adaptaciji opreme za novčanice na novu banknotu, čime su izrazili svoju predanost da će osigurati glatko uvođenje novih novčanica.

Novčanice iz stare seriji će sačuvati svoju vrijednost i biće ih moguće na neodređeno vrijeme zamijeniti u nacionalnim centalnim bankama eurosistema. Nove novčanice od 100 i 200 eura, kako se očekuje, biće uvedene krajem 2018. ili početkom 2019. godine, a novčanice od 500 eura, u skladu s odlukom Evropske centralne banke (ECB), više neće biti štampane.

Krajem prošle godine u opticaju je bilo od više od 20 milijardi novčanica u ukupnoj vrijednosti većoj od 1.100 milijardi eura. Novčanica od 50 eura je najvažnija, kako u količini tako i u vrijednosnom smislu, a za potrebe uvođenja nove novčanice, ECB je štampao 5,4 milijardi petdesetki. (Indikator)