Franak izgubio kompas, očekuje se još veći pad

Valuta

Na svjetskim valutnim tržištima euro je prema dolaru ojačao i prošle nedelje, treću za redom, pa je njegov kurs dostigao najviši nivo u dvije i po godine

Cijena eura prema američkoj valuti porasla je prošle nedelje 0,8 odsto, na 1,175 dolara, a u jednom trenutku dosegla i 1,1777 dolara, najviši nivo od januara 2015.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, pa mu je kurs skliznuo 0,4 odsto, na 110,65 jena.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle nedelje pao 0,2 odsto, na otprilike 93,7 bodova. U jednom trenutku skliznuo je na samo 93,26 bodova, najniži nivo od juna 2016. godine.

Uspon eura prema dolaru četvrtu sedmicu od poslednjih pet zahvaljuje se uverenju ulagača da američki Fed neće žuriti sa zatezanjem monetarne politike, dok bi Evropska centralna banka uskoro mogla da najavi smanjenje podsticajnih monetarnih mera.

Dolar je u protekle četiri nedelje prema euru oslabio približno tri odsto, a od početka godine oko 11,5 odsto, što je podstaklo zabrinutost oko toga do kog će nivoa ECB biti spremna da dopusti jačanje eura bez preduzimanja ikakvih intervencija.

U fokusu ulagača prošle nedelje je bila i švajcarska valuta jer je franak prema dolaru oslabio više od dva odsto. Njegovi su gubici bili još izrazitiji prema euru, jer su ulagači postali optimističniji u pogledu imovine iskazane u evrima nakon nedavnih optimističnih komentara iz centralne monetarne vlasti u evrozoni.

Tradicionalno bliska korelacija između eura i franka se mijenja jer su sve snažnija očekivanja da će ECB početi lagano da privodi kraju svoju popustljivu monetarnu politiku, smatraju analitičari.

Analitičari u banci Morgan Stanli očekuju dalje slabljenje franka jer smatraju da je on i dalje najprecjenjenija valuta u grupi 10 najvećih svjetskih ekonomija.