Azijske berze: Manji skok dolara, oprezna trgovina

Na azijskim berzama u ponedjeljak se trguje oprezno jer su povećani geopolitički rizici usmjerili ulagače u investicije koje se smatraju sigurnije u nesigurnim vremenima, kao što su državne obveznice

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 0,6 odsto, dok su cijene akcija u Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,5 odsto. Berzanski indeksi u Singapuru, Šangaju i Južnoj Koreji pali su između 0,2 i 0,8 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na petak, kada je pao 0,4 odsto.

Azijski su ulagači oprezni dok prate razvoj situacije nakon najveće američke vojne akcije u Siriji od početka građanskog rata prije šest godina, što je dodatno ojačalo geopolitičku neizvjesnost na Bliskom istoku. Od petka, kada je ulagače uznemirio raketni napad s američkih brodova u Sredozemlju na sirijsku vojnu bazu koju kontroliše tamošnji predsjednik Bašar al-Assad, situacija na tržištima ipak se smirila.

U fokusu ulagača ove će nedjelje biti početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesječju ove godine ostvarile 10,1 odsto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, a da su njihovi prihodi u prosjeku porasli 7 odsto. Ulagači se nadaju i većem rastu dobiti i prihoda, s obzirom da su akcije na Wall Streetu, po nekim mjerilima, preskupe.

Posljednjih su mjeseci cijene akcija snažno rasle zbog obećanja predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će smanjiti poreze i povećati državnu potrošnju, ali kako do toga nije došlo, ulagači se pitaju slijedi li razdoblje korekcije cijena. Zbog toga se trguje oprezno, a ulagači su skloniji manje rizičnim investicijama, kao što su državne obveznice.

Cijene su nafte stabilne jer se ulagači plaše poremećaja snabdijevanja s Bliskog istoka, nakon američkih napada na Siriju. Tako se jutros cijena barela na američkom tržištu kreće oko 52,40 dolara, koliko je iznosila i na kraju prošle nedjelje u kojoj je porasla više od 3 odsto.

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros kreće blizu najvišeg nivoa u mjesec dana, oko 101,25 bodova, dok je u petak na kraju trgovanja iznosio 101,15 bodova. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao 111,40 jena, dok je u petak iznosio 111,10 jena. Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura pala na 1,0580 dolara, dok je u petak iznosila 1,0590 dolara.