SAD povećala proizvodnju nafte, cijena pala ispod 53 dolara

Cijene nafte su pale na vrijednost ispod 53 dolara za barel, jer su SAD nastavile da povećavaju eksploataciju tog energenta

To bi moglo da ugrozi napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da smanji prekomjernu globalnu ponudu, ocjenjuje Blumberg.

Cijene naftnih fjučersa u Njujorku su danas pale za čak 1,0 odsto, poslije prošlonedjeljnog rasta od 1,8 odsto. Američka “laka” nafta WTI za isporuku u maju pojeftinila je za čak 55 centi na 52,63 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku. Ukupan obim trgovanja bio je oko 34 posto ispod 100-dnevnog prosjeka.

Sjevernomorska nafta “brent” za isporuku u junu pojeftinila je danas za čak 58 centi na 55,31 dolar po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Broj naftnih bušotina u SAD je u nedjelji zaključno sa 13. aprilom povećan za 11, na ukupno 683, što je najveći broj bušotina u posljednje dvije godine, prema podacima kompanije za naftne usluge Bejker Hjuz.

Cijene nafte su u padu, čak i nakon što je generalni direktor saudijske nacionalne naftne i gasne kompanije izjavio da je globalno naftno tržište blizu uravnoteženja, uprkos bumu u proizvodnji nafte iz uljnih škriljaca u SAD.