“Gazprom” skinuo s trona “ExxonMobil”, sad je najveća energetska kompanija na svijetu

Energija

Prema podacima “S&P Global Platts”-a, ruska kompanija “Gazprom”, najveći svjetski proizvođač prirodnog gasa i najveća kompanija u Rusiji ujedno je i najveća energetska kompanija u svijetu

Naime, američka finansijska kompanija “S&P Global Platts” napravila je listu Top 250 u energetskom sektoru.

Lista je načinjena prema sljedećim kriterijumima: vrednost imovine, prihodi, dobit i povraćaj uloženog kapitala. Ovim rangiranjem “Gazprom” je prekinuo 12-godišnju dominaciju teksaškog “ExxonMobil”-a, koji se našao na devetoj poziciji. Ruski državni gigant ostvario je prihod od oko 107 milijardi dolara, uz dobit od 16,7 milijardi dolara, a ima imovinu vrednu 296 milijardi dolara. Povraćaj uloženog kapitala iznosi 7 odsto.

Ova smjena na globalnom vrhu ima i širi značaj, jer pokazuje da su kompanije kojima je osnovni biznis proizvodnja i distribucija gasa prevazišle kompanije koje crpe, prerađuju i prodaju naftu, što se smatra najvećom promjenom u 16-godišnjem postojanju S&P-eve energetske liste.

“Evropske kompanije i američki operatori snabdijevanja gasom rastu, jer ne ulaze u rizične poduhvate”, kaže Harry Weber, stariji analitičar u S&P Global Plattsu. Da je to dobra taktika pokazuje i veliki rast njemačkog E.ON-a, proizvođača i snabdjevača električnom energijom i prirodnim gasom, koji je skočio za čak 112 mjesta i nalazi se na drugom mjestu liste najvećih energetskih kompanija.