Australija zatvara vrata za strane radnike

Australija će ukinuti privremene vize popularne kod stranaca i zamijeniti ih vizama za koje je potrebno bolje vladanje engleskim jezikom i radne vještine, rekao je premijer Malkolm Ternbul

Ternbul je odbio sugestije da je promjena vizne politike donesena kao odgovor na zahtjeve desničarskih stranaka, poput Jedne nacije, za jačom nacionalističkom politikom. On je rekao da će promjena viza privući kvalifikovanije radnike te veće zapošljavanje Australijanaca za razliku od jeftine radne snage koja je u tu zemlju došla u okviru starih viza 457.

– Imigraciona smo zemlja, međutim činjenice ostaju australijski radnici moraju imati prednost pri zapošljavanju u zemlji. Nećemo više dopuštati da 457 vize budu pasoši za poslove koje bi mogli i trebali raditi Australijanci, rekao je on.

Ta viza uvedena je kako bi se ispunila nestašica kvalifikovane radne snage i dopustilo korisnicima vize da dovedu članove porodica u Australiju. Međutim zaglibila je u kontroverzi zbog optužbi da neki poslodavci uvoze radnu snagu zbog jeftinoće, a ne da ispune nestašicu kvalifikovane radne snage.

Vizu 457 sada koristi oko 95.000 stranih radnika. Ona će biti zamijenjena novom privremenom vizom, a broj traženih zanimanja biće smanjen sa trenutnih više od 200. Biće ograničena na dvije godine, a druga četvorogodišnja viza zahtijevaće viši standard znanja engleskog jezika.