Milioni građana EU ne mogu preživjeti ni dva mjeseca bez prihoda

Svijet

Međutim, u rezultatima istraživanja navodi se kako je najteža situacija u Hrvatskoj, gdje 18 posto građana ne bi imala dovoljno novca za hranu i režije ukoliko bi im se mjesečni prihodi prepolovili. Ovakvih slučajeva je oko 2 posto.

Istraživanje su vodili Catarina Midões i Mateo Seré, te su došli do zaključka da oko 400.000 hrvatskih građana samo jedan mjesečni prihod doveo na ivicu siromaštva. Osim toga, naveli su i kako 69 posto Hrvata nema ušteđevinu uz pomoć koje bi dva mjeseca mogli normalno živjeti.

Jedina država koja je članica EU, a u kojoj je situacija gora nego u Hrvatskoj je Litvanija, gdje je 71 posto onih koji ne bi mogli živjeti od svoje ušteđevine. Nešto bolja od Hrvatske je Slovenija, u kojoj procenat građana koji se ne mogu osloniti na ušteđevinu iznosi 58. S druge strane, Malta i Austrija imaju samo deset posto ovakvih slučajeva.

Latvija i Slovenija broje osam posto onih koji zavise od redovnih primanja, Grčka pet posto, Austrija i Finska nešto više od nula posto. Prema rezultatima istraživanja, njihov život se ne bi značajno promijenio ukoliko bi im puni iznos plate bio prepolovljen na dva mjeseca.

Zaključak istraživanja jeste da su građani bogatijih zemalja mnogo manje zavisni od državnih subvencija (novca koji je u posljednjih nekoliko mjeseci izdvojen kako bi se pomoglo onima koji su doživjeli značajan gubitak u prihodima zbog pandemije koronavirusa).