Suvlasnik Novateka Leonid Mihelson je najbogatiji Rus

Suvlasnik ruske gasne kompanije Novatek, Leonid Mihelson, najbogatiji je Rus drugu godinu zaredom, sa procjenjenim bogatstvom na 18,4 milijarde dolara, prema ruskom izdanju magazina Forbs

Mihelson (61) uvećao je za godinu dana bogatstvo za četiri milijarde dolara, zahvaljujući čemu se našao u samom vrhu liste 200 najbogatijih ruskih biznismena za 2017. godinu koje je rangirao taj finansijski magazin, prenosi agencija Rojters. Osim udjela u Novateku, koji je drugi najveći proizvođač gasa poslije Gasproma, Mihelson takođe posjeduje udio u petrohemijskoj kompaniji Sibur.

Za godinu dana, ukupno bogatstvo 200 najbogatijih ruskih biznismena je uvećano za 100 milijardi dolara na 460 milijardi dolara, dok je broj milijardera takođe skočio – na 96 sa prethodnih 77. Taj skok posljedica je jačanja rublje prema dolaru i povoljnih uslova na globalnom tržištu sirovina, a prije svega rasta cijena čelika. Kao rezultat toga, drugo i treće mesto na rang listi zauzeli su tajkuni iz sektora čelika.

Aleksej Mordašov (51), koji kontroliše ruskog proizvođača čelika Severstal, našao se na drugoj poziciji liste sa procjenjenim bogatstvom na 17,5 milijardi dolara, a slijedi ga Vladimir Lisin (60), koji posjeduje kontrolni paket akcija u čeličani NLMK, čije je bogatstvo procjenjeno na 16,1 milijardu dolara.

Mihail Fridman, suvlasnik Alfa banke, pao je na sedmu poziciju sa prošlogodišnjeg drugog mjesta.