10 razloga zbog kojih je Španija najpoželjnija destinacija

Španija je prepuna gradova koje bi barem jednom u životu trebalo da posjetite. Međutim, ona nudi i prirodne ljepote, ušuškane plaže i izvanredne kulturne događaje

Predstavljamo vam 10 razloga zbog kojih je Španija jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija.

1. Sunce, sunce, sunce
Kiša u Španiji rijetko pada i ta zemlja spada među najsunčanije na svijetu. To naročito važi za ljetovališta na Sredozemlju, gdje u suncu možete da uživate 300 dana godišnje.

2. Čudesni gradovi
Madrid, Barselona, Valensija, Sevilja, Malaga, Bilbao… Svaki od njih nudi mnoštvo kulturnih dešavanja i zabave. Pored toga, Španija je aktuelna svjetska hedonistička destinacija, poznata kako po inovativnoj molekularnoj gastronomiji, tako i po tradicionalnim jelima.

3. Komadić Afrike
Španski grad Granada, zahvaljujući mavarskim uticajima, jeste pravi djelić Afrike u Evropi. Tu se smjestila slavna palata Alhambra, koja je danas zbog svog značaja i ljepote jedna od najposjećenijih znamenitosti. Naravno, nalazi se i na listi svjetske baštine Uneska, a ako planirate da je posjetite, predlažemo da karte kupite unaprijed putem interneta, zbog velikih gužvi. Takođe, u Granadi se rodio i slavni pjesnik Federiko Garsija Lorka, pa danas možete zaviriti u njegov muzej.

4. Legende iz svijeta umjetnosti
Muzej Salvadora Dalija u Figerasu mjesto je koje morate posjetiti, a ako volite Pikasa, u njegovoj rodnoj Malagi naći ćete muzej s više od 300 njegovih djela. S druge strane, ljubitelji arhitekture diviće se Gaudiju, čija je (još) nedovršena katedrala Sagrada familija u Barseloni jedan od simbola Katalonije.

sagrada-familia

5. Prelijepa priroda
Pokrajine Asturija i Kantabrija nude savršene planine s kojih se brzo spuštate na još savršenije plaže.

6. Hrana
U Baskiji se nalazi veliki broj restorana s Mišlenovim zvjezdicama (naročito u gradu San Sebastijanu), ali gdje god da ste u Španiji, uvijek ćete moći nešto dobro da pojedete. Njihove šunke su božanstvene, a sve popularniji su i tradicionalni španski sirevi. A tek vina…

7. Muzej Gugenhajm
Muzej koji je projektovao jedan od najpoznatijih arhitekata današnjice Frenk Geri nalazi se u Bilbaou i važi za jedan od najboljih na svijetu.

muzej gugenhajm

8. Ostrvski turizam
Kanari, Baleari, Tenerifi, Ibica… Ostrva Španije nude uživanje u morskim radostima, ali i odličan provod.

9. Razni festivali
Najpoznatiji muzički festivali su Sonar i Primavera u Barseloni, ali je čuven i Tomatina, festival paradajza, kao i trke s bikovima u Pamploni.

10. Vožnja na dva točka
Svi zaljubljenici u biciklizam koji su bili na Majorki tvrde da je to najbolje mjesto za vožnju bicikla na svijetu. Teren je dovoljno raznorodan da zadovolji i one koji vole vožnju asfaltom, ali i one koji vole brdski biciklizam. (Dnevnik.hr)