Gubitak Mercatora čak 72,5 miliona eura

Slovenački trgovački lanac Mercator je 2016. godinu završio s gubitkom od 72,7 miliona eura, nakon dobiti od 20 miliona eura u 2015

Gubitak je rezultat visokih rezervacija usljed smanjene vrijednosti Mercatorovih potraživanja u okviru sistema koncerna Agrokor. Istovremeno, sa mjesta predsjednika i člana Nadzornog odbora odstupio je Ante Todorić, a ostavku s funkcije člana nadzornog odbora dao je i Ivan Crnjac. Prodajni prihodi Mercatora iznosili su oko 2,5 milijardi eura, što je 4,5 posto manje nego u 2015.

Niži prihodi Mercatora u prošloj godini, kako se navodi u poslovnom izvještaju, među ostalim su posljedica prodaja kompanija Mediana i Intersport, odnosno dezinvestiranje i prodaja kompanija izvan osnovne poslovne djelatnosti Mercatora.

Na tržištu Slovenije Mercator je lani zabilježio pad prihoda za 4 posto, u Srbiji za 6,5 posto, u Hrvatskoj za 9,3 posto, a u Bosni i Hercegovini za 3,7 posto. Na tržištu Crne Gore zabilježen je rast prihoda za 6,8 posto.

U odnosu na prijašnje godine, Mercator je povećao svoje napore na povećanju konkurentnosti, ali je zbog usklađivanja s međunarodnim računovodstvenim standardima morao oblikovati dodatne rezervacije potraživanja prema kompanijama u sastavu vlasnika Agrokora, objavio je Mercator.