Beograd proglašen za najpopularniju destinaciju u Kini

Beograd je na Četrnaestom svjetskom sajmu turizma u Šangaju proglašen za najpopularniju destinaciju, a srpska prestonica laskavo priznanje osvojila je na osnovu posjetilaca i kineskih turističkih agencija

– Ovo je sjajna vijest za Beograd i Srbiju. Priznanje koje smo dobili na upravo završenom Sajmu turizma je potvrda svih napora koje smo imali u prethodnih nekoliko mjeseci. Započeli smo jednu veliku kampanju u kojoj smo pozvali kineske građane da posjete Srbiju, rekao je Siniša Mali danas u Šangaju, gdje mu je tom prilikom uručen pehar.

– Za prva tri mjeseca smo imali povećanje kineskih turista od 100 odsto u odnosu na isti period prošle godine. To je trend koji će se nastaviti u narednim mjesecima, a tome će doprinijeti i nagrada koju smo dobili na sajmu, rekao je Mali. Navodeći da Beograd uveliko radi na tome da se posjetioci iz daleke Kine osjećaju kao kod kuće, Mali napominje da su infotable, uglavnom u gradu ispisane u kineskom jeziku.

Turistička organizacija Beograda već ima kineski dio, a za dvije nedelje će i veb prezentacija prestonice biti dostupna na kineskom jeziku.

– Radimo na tome da otvorimo direktnu liniju Beograd – Peking, ako uspijemo to će biti sjajna stvar. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ima bezvizni režim sa kineskim građanima, sve su to male stvari koje se uklapaju u jedan mozaik koji se zove povećanje broja turista u Beogradu, ne samo kineskih, nego i svih drugih, istakao je gradonačelnik. Mali je naglasio da je broj stranih turista u Beogradu u prethodne tri godine dvostruko veći, a radi se na tome da ih ima što više, budući da su, kako je rekao, trgovina, turizam, ugostiteljstvo važne grane za Beograd.

Kaže da preko 50.000 građana živi od toga, a pored povećanja prihoda, važan je i aspekt promocije Beograda i naše zemlje. Nagrade kao što je ova za najpopularniju destinaciju doprinose tome da građani Kine ponovo čuju za Srbiju i Beograd. Mi smo u kampanji imali ličnosti koje su u toj zemlji prepoznatljive, kao što su Novak Đoković, Velimir Bata Živojinović. Cilj je da kineski turisti koji obilaze svijet dođu u što većem broju kod nas, rekao je Mali.

Sajam turizma u Šangaju, jedan od vodećih događaja u Kini iz te oblasti, održan je u periodu od 20. – 23. aprila 2017. godine, a na njemu su učestvovale 53 zemlje i preko 750 izlagača, a procjenjuje se da je tu manifestaciju posjetilo preko 50.000 ljudi.