Bundesbank upozorava građane da ne koriste bitcoin

Valuta

Svako ko ulaže svoj novac u virtualni novac može pretrpjeti velike gubitke, rekao je član Uprave Bundesbanke Carl-Ludwig Thiele za Welt am Sonntag

– Bitcoin je objekat spekulacija čija vrijednost se naglo mijenja. S tačke gledišta Bundesbanke bitcoin nije prikladan medij za pohranu vrijednosti jer ima vrlo visoke performanse volatilnosti – prenosi Seebiz.eu.

– Bitcoin je sredstvo razmjene koje ne izdaju centralne banke, nego nepoznati faktori. Ja ga ne vidim kao valutu – rekao je Thiele.

Svaki građanin koji ulaže svoju ušteđevinu u bitcoin trebao bi gledati na kretanje cijena. Možemo samo preventivno upozoravati ljude da ne koriste bitcoin, ali mi ne donosimo investicijske odluke za građane.

Thiele, međutim, ne vidi razloga za zabranu bitcoina kao sredstva plaćanja. Međutim, korisnici ne bi trebali kršiti propise u domenu pranja novca. Takođe bitcoin trenutno ne predstavlja opasnost za finansijski sistem, barem dok ostaje marginalna pojava.

Dnevno samo je 350.000 transakcija digitalnog karaktera širom svijeta. Nasuprot tome, svakodnevno 77 miliona transfera, direktnih debitnih i kartičnih plaćanja obavlja se samo u Njemačkoj.