Holandija: Otvoren jedan od najvećih vjetroparkova u svijetu

Svijet

Jedan od najvećih svjetskih vjetroparkova na moru sa 150 vjetroturbina pušten je u rad u Sjevernom moru oko 85 kilometara od sjeverne obale Holandije, objavio je direktor preduzeća Gemini

Vjetropark bi trebalo da zadovoljava energetske potrebe milion i po stanovnika, odnosno 785.000 domaćinstava, sa punim kapacitetom od 600 megavata.

Direktor Gemini vjetroparka Matijas Hag je rekao da će se samo iz ovog vjetroparka isporučiti 13 odsto obnovljivih energija koje se potroše u Holandiji, i 25 odsto energije vjetra.

Holandija je u velikoj mjeri zavisna od fosilnih goriva, iz kojih se dobija 95 odsto energije u toj zemlji, pokazao je vladin izvještaj 2016, a plan je da se ovaj udio znatno smanji.

Ovaj projekat vrijedan 2,8 milijardi eura osmišljen je 2010. godine, a u projektu su učestvovali i kanadska kompanija za obnovljive energije Nordlend power, kao i njemačka grupa Siemens Wind Power koja je proizvela turbine, holandska inžinjerska firma za ofšor projekte Van Ord i kompanija za preradu otpada HVC.