Fitch: Privredni pad SAD-a i Evrope 30 odsto

Svijet

Osnovna prognoza Fitch Ratingsa sada je duboka globalna recesija u 2020. godini, navodi se u ažuriranom aprilskom izvještaju o globalnim ekonomskim izgledima, objavljenom na zvaničnoj internet stranici agencije.

“Brzina kojom se širi pandemija korona virusa zahtijevala je novo ogromno smanjenje naših prognoza rasta svjetskog bruto domaćeg proizvoda [BDP]”, navodi se u dokumentu, prenosi Tanjug.

“Sada očekujemo pad svjetske ekonomske aktivnost u 2020. godini od 1,9 posto, pri čemu će SAD, eurozona i Velika Britanija imati godišnji pad od 3,3 procenta, 4,2 i 3,9 posto, respektivno. Oporavak Kine, od poremećaja izazvanih korona virusom u prvom kvartalu 2020. godine, bit će znatno manji zbog globalne recesije, a njen godišnji rast iznosit će ispod 2,0 procenta.”

Direktan udarac na privredu

Brian Coulton, glavni ekonomista Fitcha, kaže da je procijenjeni godišnji pad globalnog BDP-a jednak kao za vrijeme globalne finansijske krize, ali da će direktan udarac na privrednu aktivnosti i radna mjesta u prvoj polovini ove godine biti mnogo gori.

“Širenje pandemije i neophodne akcije koje preduzete za njeno suzbijanje znače da u svoje osnovne prognoze sada moramo uključiti proglašeno vanredno stanje širom Evrope i SAD-a (i u mnogim drugim zemaljama). To nije pretpostavka koju smo koristili u našoj martovskoj prognozi”, dodaje on.

Postoji, kaže ovaj ekonomista, mnogo komponenata koje se mijenjaju, “ali sada procjenjujemo da bi karantin mogao uticati na pad BDP-a u Evropskoj uniji i SAD-u za 7,0 do 8,0 posto, ili čak za 28 do 30 procenata međugodišnje u drugom kvartalu 2020. godine”.

“Ovo je do sada neviđeni pad BDP-a u jednom kvartalu u mirnodopskim uslovima i sličan je onome što procjenjujemo da se dogodio u Kini u prvom tromjesečju”, piše u izveštaju Fitcha.

Značaj javne potrošnje

Pod pretpostavkom da zdravstvena kriza bude u najvećoj mjeri obuzdana do druge polovine godine, agencija ocjenjuje da bi onda trebalo doći do “pristojnog postepenog oporavka aktivnosti”, kako se budu ukidale vanredne mjere ograničenja kretanja.

“Prema našoj osnovnoj prognozi, privrede SAD-a i Evrope se neće do kraja 2021. godine vratiti na nivo na kojem su bile prije virusa”, naveo je Coulton.

Dodao je da, “usred neposredne zdravstvene krize, veća javna potrošnja može igrati važnu ulogu u ublažavanju pada aktivnosti, dok veći doprinos rastu od državnih mjera podsticaja vjerovatno neće biti vidljiv dok zdravstvena kriza ne bude okončana”.