Ovo je najsigurnija novčanica na svijetu

Švajcarska centralna banka predstavila je novu nočanicu od 20 franaka za koju viceguverner Fritz Zurbrugg kaže da bi mogla biti najsigurnija novčanica na svijetu

Crvena novčanica izrađena je od papira ojačanog pamučnim vlaknima, a u unutrašnjosti skriva jezgro od polimera, navodi Blumberg.

Posjeduje ukupno 15 zaštitnih elemenata, među kojima je globus koji mijenja boju, srebrna mapa Švajcarske i krst koji se preliva u zastavu. Dio elemenata protiv krivotvorenja može biti vidljivo samo pod ultraljubičastim svjetlom ili mikroskopom. Novčanica u opticaj ulazi 17. maja.

Novih 20 franaka predstavljeno je nakon prošlogodišnjeg puštanja u opticaj novčanice od 50 franaka koja je proglašena novčanicom godine za 2016. u izboru međunarodnog žirija. Osim što koristi najmodernije metode zaštite od krivotvorenja, novih 20 franaka je manjeg formata od dosadašnjih, pa je novčanica jednostavnija za korištenje, saopštili su iz centralne banke.

Sljedeća na redu je novčanica od 10 franaka, dok će novčanice od 100, 200 i 1000 franaka biti predstavljene do 2019. godine. (Poslovni dnevnik)