Australijski dolar nadmašio sva očekivanja

Australijski dolar je najveće iznenađenje na valutnim tržištima u prvih petnaest dana ove godine

Od početka 2017. godine “Aussie” je ojačao 4 odsto u odnosu na američki, više nego bilo koja valuta u korpi 10 najvažnijih u svijetu.

Australijski dolar je jednomjesečni maksimum prema američkom zabilježio u četvrtak, 75,19 US centi, podstaknut slabostima “zelene novčanice” i rastom cijena sirovina, da bi do kraja dana u petak blago oslabio, na oko 75 US centi.

Analitičari ANZ bank predviđaju rast australskog dolara prema američkom na 80 US centi u bliskoj budućnosti. Sean Callow, tržišni analitičar u Westpac banci smatra da je realnija cijena 76 US centi, navodeći nekoliko razloga za to.

Rast cijene rude gvožđa, koja je glavni pokretač australskog dolara, dugoročno je neizvjesna, a svaki nagovještaj da Tramp ozbiljno misli kad kaže da će uvesti kaznene mjere protiv kineske robe i pokrenuti trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije, prijetnja je australijskoj valuti da će postati kolateralna šteta. Takođe, teško je očekivati veći rast australijskog dolara u situaciji kada američka centralna banka razmatra pooštravanje monetarne politike u narednim mjesecima.

Analitičari Bloomberga nisu optimistični po pitanju kretanja australskog dolara na srednji rok. Većina njh je sklonija mišljenju da će australski dolar u ovoj godini pasti do nivoa 0,72 USD.