Prvi drveni stadion na svijetu

Engleska će dobiti prvi stadion na svijetu izgrađen u potpunosti od drveta

Nakon međunarodnog konkursa na kojem je svoje projekte predstavilo više od 50 kompanija, odabran je prijedlog renomirane londonska firma „Zaha Hadid Architects“.

Stadion će biti izgrađen za fudbalski klub „Forest Green Rovers“ i imaće 5000 mjesta za sjedenje. Građevina će biti kružnog talasastog oblika sa istaknutim drvenim gredama, a položaj svakog sjedišta biće pažljivo proračunat kako bi posjetioci imali neometan pogled na teren.

Nalaziće se u ruralnom predjelu engleske grofovije Glosteršir, u blizini grada Stroud. Činiće jedan dio novog eko parka u čiju će izgradnju biti uloženo 100 miliona funti.

– Važnost upotrebe drveta ne ogleda se samo u tome što je to prirodan materijal, nego i u niskom sadržaju ugljenika. Naš novi stadion će imati niži sadržaj ugljenika od bilo kojeg drugog stadiona na svijetu. To će biti najzeleniji stadion ikada-  kaže Dale Vince, predsjednik kluba Forest Green Rovers.

Vince je vlasnik i kompanije „Ecotricity“ koja je investitor cijelog projekta. Kompanija se bavi snabdijevanjem čistom energijom, pa osim toga što će biti u potpunosti od drveta, stadion će koristiti održive izvore energije za napajanje.

Osim stadiona kao centralnog elementa, projekat predviđa i druge objekte kao i javne prostore namijenjene za rekreaciju, pa će čitav prostor pružiti veliki doprinos zajednici, ne samo za vrijeme mečeva, već i svakodnevno.

Eko park će sadržati dva segmenta – sportski i tehnološki, a ove dvije zone povezivaće drveni pješački most koji je takođe projektovala kompanija „Zaha Hadid Architects“.(Dominfo)