Lexus predstavlja svoju viziju budućnosti novim konceptom

Automobil

Ovaj koncept bi trebalo da predstavlja otjelotvorenje “Lexus Electrified” vizije, koja će definisati budućnost ovog brenda…

Najnoviji Lexus prototip, LF-30 Electrified, izgleda kao nešto što bi Harison Ford vozio u neonski osvjetljenoj distopijskoj viziji Los Anđelesa koju potpisuje Ridli Skot. Predstavljen ranije ove nedelje tokom tokijskog sajma automobila, ovaj koncept je dizajniran kao otjelotvorenje “Lexus Electrified” vizije, koja će definisati budućnost ovog brenda. Usput, ona takođe proslavlja tridesetu godišnjicu slavnog brenda.

Bilo koja diskusija o LF-30 mora otpočeti od njegove vizuelne estetike, jer ovo vozilo izgleda kao proizvod divlje mašte konceptualnog umetnika iz sfere naučne fantastike. Osmišljen kao uvid u estetiku koju će automobili ovog brenda imati do 2030.godine, vozilo ima odvažnu aerodinamiku i masivni stakleni kokpit. Najprimamljiviji dio dizajna ovog modela su njegova vrata, koja se otvaraju prema podjednako futurističkom enterijeru. Čitav paket je finiširan svjetlima, koja nas asociraju na lasere.

I dok LF-30 eksterijer mami vašu pažnju, ono što će je zadržati jesu njegove tehničke specifikacije. Koncept pokreću četiri električna motora, jedan za svaki točak, što mu omogućava da proizvodi kombinovanu snagu od 536 konjskih snaga i razvoj ubrzanja od nula do sto kilometara na čas za samo 3.8 sekundi. Električni pogonski sklop ovog modela napaja litijum-jonska baterija od 110 kWh, koja je upakovana ispod njegovog poda, a daje mu prelazni opseg od 500 kilometara.

LF-30 će takođe sadržati i autonomni režim rada, koji se aktivira kada se sjedišta spuste, a volan nestane unutar kontrolne table. Uz to, biće dostupan i Lexus Teammate šoferski mod, iz kog vozači mogu upravljati vozilom kako bi se ono samo parkiralo i pozvati ga kada su spremni da izađu. Ipak, to nisu jedine napredne osobine LF-30 modela. On dolazi sa svojim sopstvenim dronom, Lexus Airporter.

Kao što je to slučaj sa konceptima, nemojte očekivati da vidite LF-30 Electrified model na putu u skorije vreme, ali kompanija se svakako nada da će se neke od njegovih osobina naći na drugim vozilima tokom sljedeće decenije.