Spektakularna kapela u Južnoj Africi

 

U prelijepoj prirodi Južne Afrike, britanski „Steyn Studio“ kreirao je impresivnu vjersku građevinu „Bosjes Chapel“, koja svojim skulpuralnim oblikom odslikava pejzaže koji je okružuju

Kapela za vjenčanje u obliku spiralne trake upletene u gracioznu fluidnu strukturu, koja se izdiže iznad obale Hirošime, djelo je japanskog arhitekte Hirošija Nakamure.

Distinktivan betonski krov uzdiže se i spušta poput planinskih vijenaca u njenoj pozadini, dok velike staklene površine ispunjavaju njegove „valove“. Ove površine simbolično su spojene masivnim krstovima od drveta.

Kako bi se postigla vizuelna lakoća krova, sama baza kapele je morala biti jednostavnog oblika i izgađena od stakla. Izdignuta na platou, kapela se jednom svojom stranom graniči sa reflekrivnom površinom vode koja naglašava njen izuzetan oblik i lakoću.

Jednostavnim pravougaonim planom predviđena je jedna prostrana prostorija. Uglačan pod reflektuje svjetlost i čini da kapela bude još otvorenija i svjetlija. Namjera dizajnera je da otvorenim prostorom i velikim prozorima omoguće spektakularan pogled i povezanost sa prirodom, i ukažu na svu ljepotu božije kreacije.

Tek zasađeni vinograd i voćnjak činiće raskošnu zelenu oazu iz čijeg će se centra isticati blistavo bijeli krov „Bosjes“ kapele.