Bitcoin preskočio i granicu od 2.200 dolara

Bitcoin je tek prošao dvije hiljade američkih dolara vrijednosti, a svega dan kasnije stigao je do novog rekorda – 2251.61 dolara

Upravo iz razloga što konstantno raste, bitcoin primaju kao sredstvo plaćanja u 260.000 japanskih trgovina, što ga zapravo čini legitimnom valutom u toj zemlji. A uskoro bi i zabrana ulaska na američku berzu trebala biti otklonjena pa bismo u skoroj budućnosti mogli gledati bitcoin baš kao i dolar.

Ono što se može na kraju priče reći jeste da potencijal po pitanju kriptovaluta ne samo da postoji već se podosta ispunio. To je tako jer princip sa svim tim valutama identičan je i nekako se čini da s nadolazećim generacijama i širenjem ovakvog načina plaćanja, situacija će iz godine u godinu biti napuhanija po pitanju vrijednosti u “stvarnim” valutama.

Ne treba zanemariti ni jednu važnu stvar, a to je da se trag ove vrste novce ne može pratiti i zato su sve popularniji način plaćanja. Visa ili druge veće kompanije koje se bave kreditnim karticama i takvim načinom plaćanja mogu procesuirati na hiljade transakcija odjednom, a bitcoin svega sedam.

To je tako jer svaka transakcija mora biti odobrena od pojedine osobe zato što tako funkcioniše blockchain tehnologija. A čak i uz najveća poboljšanja, biće moguće procesuirati do 27 transakcija odjednom. Da bi postao globalna valuta, bitcoin mora uspjeti prebroditi tu veliku prepreku.