Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku sedmice

Berza

Na azijskim berzama u ponedjeljak se trguje oprezno, jer ulagači ne žele da rizikuju dok se rast svjetske ekonomije usporava, a centralne banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,3 odsto, pa je od početka mjeseca izgubio više od 3,5 odsto.

Jutros je na tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 0,7 odsto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu pale između 0,4 i 1,8 odsto. U Australiji i Južnoj Koreji indeksi, pak, stagniraju.

Azijski su ulagači oprezni jer Wall Street ne uspijeva da se smiriti. S&P 500 i Nasdaq indeks pali su sedam sedmica zaredom, što nije zabilježeno od dot-com krize 2001. godine, dok pad Dow Jonesa osam sedmica zaredom nije zabilježen još od Velike depresije 1932. godine.

Tržište je „na iglama“ jer se očekuje dalje agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke – Fed zbog čega bi ekonomija mogla da uroni u recesiju.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišemm nivou u 40 godina, iznad osam odsto, Fed je od marta povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 postotnih bodova vjerovatno na nekoj od iduće dvije sjednice.

Ulagači se plaše da bi zbog toga, ali i zbog rata u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, najveća svjetska ekonomija mogla da uroni u recesiju.

Prošle sedmice analitičari Goldman Sachsa poručili su da postoji 35 odsto izgleda za recesiju u iduće dvije godine, dok je Wells Fargo Investment Institute objavio da krajem ove i početkom iduće godine očekuje blagu recesiju u američkoj privredi.

Ulagače zabrinjava i usporavanje rasta kineske ekonomije jer vlasti sprovode stroge restriktivne mjere kako bi suzbile širenje koronavirusa, a to loše utiče na ekonomsku aktivnost.