Kompanija Lenovo prošle godine imala dobit od 535 miliona dolara

Finansije

Kineski proizvođač računara Lenovo je u protekloj fiskalnoj godini poslovao s dobiti od 535 miliona dolara, u odnosu na gubitak u prethodnoj godini od 128 miliona dolara

Prihodi su se ipak smanjili četiri odsto, na 43 milijarde dolara.

Vodeći proizvođač računara na svijetu pokušava prebroditi razdoblje smanjene potražnje povezane s pojavom pametnih telefona i tablet računara. Prema istraživačkoj kompaniji “Gartner”, globalne isporuke PC-ja smanjene su u prva tri ovogodišnja mjeseca, a isporučeno je manje od 63 miliona računara.

Lenovo je u fiskalnoj godini isporučilo jedan odsto manje računara u odnosu na pad isporuka za tri odsto na globalnom tržištu. Tržišni udio porastao im je za 0,4 postotnih bodova, na 21,4 odsto. Prihodi u poslovanju s računarima i pametnim telefonima, na koje otpada 70 odsto ukupnih prihoda, smanjeni su dva odsto.

Tako je odjeljenje pametnih telefona u protekloj fiskalnoj godini zabilježilo gubitak od 566 miliona dolara, u odnosu na 469 miliona dolara koliko je iznosio godinu dana ranije, i to uprkos istaknutom snažnom rastu poslovanja u Latinskoj Americi i zapadnoj Evropi.

U posljednjem fiskalnom tromjesečju, zaključno s krajem marta, dobit grupe smanjila se 41 odsto, na 107 miliona dolara. Prihodi su uvećani pet odsto, na 9,58 milijardi dolara.