UIO: Rast prihoda u naredne tri godine

Rast prihoda od indirektnih poreza u BiH prema projekcijama u narednoj godini bi trebao da se kreće po stopi od 2,7 posto, u 2019. godini 3,5 posto, a u 2020. godini 3,9 posto, podaci su analize Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH

Najveći generator suficita prihoda od indirektnih poreza u navedenom periodu bit će PDV, s obzirom na njegovo značajno učešće u prihodima, te planiranim stabilnim stopama rasta u skladu sa projektovanim stopama rasta potrošnje.

U 2018. 2019. i 2020. godini prihodi od PDV-a generisaće više od 85 posto apsolutnog godišnjeg projektovanog rasta prihoda od indirektnih poreza.

Projekcije akciza na duvanske prerađevine zasnovane su na nastavku primjene politike usklađivanja oporezivanja cigareta sa standardima EU i usklađivanja oporezivanja rezanog duvana sa oporezivanjem cigareta.

Projekcije se zasnivaju na pretpostavci potpunog prenosa dodatnog poreskog opterećenja na maloprodajne cijene duvanskih prerađevina.

Očekuje se da će zbog rasta maloprodajnih cijena doći do daljeg jačanja supstitucije cigareta rezanim duvanom, erozije tržišta cigareta i snaženja crnog tržišta cigareta i duvana, a spori oporavak ekonomije i potrošnje neće moći da ublaži negativne trendove.

U takvim okolnostima u posmatranim godinama može se očekivati još izraženiji pad prihoda od akciza na duvanske prerađevine.

U periodu 2018 – 2020. godine planirane su stabilne stope rasta akciza na derivate nafte i putarine.

Očekuje se da će se potrošnja derivate nafte u BiH konsolidovati u narednim godinama, tim više što međunarodne agencije očekuju da će se rast cijena derivata nafte u narednoj godini kretati između dva i šest posto.

Projekcije carina prate projektovane stope rasta uvoza i uključuju pune efekte primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ BiH sa EU i konačno ukidanje carina na uvoz robe porijeklom iz zemalja članica EFTA.