Njemačka: Najveći pad industrijske proizvodnje od 2009. godine

U decembru je industrijska proizvodnja u Njemačkoj pala 3 odsto na mjesečnom nivou, što je njen najveći pad u posljednjih osam godina

Iznenađujuće slabi podaci koje je objavilo Ministarstvo ekonomije rezultat su posebnih faktora, a uslijedili su samo dan nakon što je objavljeno da su industrijske narudžbine u Njemačkoj u decembru ostvarile najveći uspon u posljednjih skoro dvije i po godine, te najavili oporavak proizvodnje na početku godine.

Pad industrijske proizvodnje za 3,0 odsto na mjesečnom nivou znatno su ispod procjena analitičara u Reutersovom istraživanju, koji su očekivali rast od 0,3 odsto. To je najveći pad zabilježen nakon januara 2009. godine.

Pad je uglavnom podstaknut 3,4-postotnim smanjenjem aktivnosti u fabričkoj proizvodnji, uz posebno slabu proizvodnju kapitalnih dobara, te padom za 1,7 odsto u građevinskoj industriji.

Ministarstvo ekonomije objavilo je da se izgledi čine ipak nešto boljima i da narudžbine u proizvodnji i građevini, kao i pokazatelji raspoloženja u tim sektorima signalizuju oživljavanje rasta proizvodnje u narednim mjesecima.

Veća potražnja u zemlji i inostranstvu za robama potrebnim u proizvodnji pokazala se u najvećem mjesečnom rastu njemačkih industrijskih narudžbina od jula 2014. godine, što najavljuje snažno prvo tromjesečje 2017. godine.

Njemačka ekonomija porasla je u prošloj godini za 1,9 odsto, najviše u posljednjih pet godina, zahvaljujući snažnom rastu lične potrošnje, povećanju državne potrošnje na izbjeglice i većim ulaganjima u građevinu.

Njemačka vlada za 2017. godinu očekuje nešto slabiji rast, za 1,4 odsto, zbog manjeg broja radnih dana te slabijeg izvoza. (Hina)