Dolar malo iznad najnižih nivoa u šest i po mjeseci

Dolar se u srijedu na međunarodnim tržištima zadržao iznad najnižih nivoa u 6,5 mjeseci prema korpi najznačajnijih valuta dok su ulagači za nove smjernice čekali podatke o inflaciji u eurozoni kako bi stekli bolji uvid u moguće daljnje poteze u monetarnoj politici

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao blagih 0,1 posto, na 97,367 bodova, i drži se znatno iznad najnižih nivoa u 6,5 mjeseci od 96,797 bodova, na koje se spustio prošle nedjelje.

Pritom je američka valuta prema japanskoj blago ojačala, na 110,90 jena, i time se njen kurs zadržao unutar raspona kretanja zabilježenog u posljednje vrijeme. Donekle je tako nadoknadio gubitke zabilježene dan ranije, kada je u jednom trenutku skliznuo na 110,665 jena, najnižeg nivoa u 12 dana, jer su ulagači oprezno trgovali zbog zabrinutosti povezanih s političkim zbivanjima u Evropi, a i zbog slabosti na tržištima akcija i roba nakon dugog vikenda zbog praznika u SAD-u.

Euro je prema dolaru skliznuo 0,1 posto, na 1,1183 dolara, pri čemu se tek blago oporavio od pritisaka u trgovanju u utorak proizišlih iz straha od izvanrednih izbora u Italiji i slabijih od očekivanih podataka o inflaciji u Njemačkoj. Trgovci će sada za nove smjernice čekati prve procjene inflacije evropskog Zavoda za statistiku Eurostata.

Ulagači i dalje čekaju signale iz Evropske centralne banke (ECB) o tome hoće li smanjiti najesen programe kupovine obveznica u svjetlu naznaka da se stanje u ekonomiji eurozone poboljšava. ECB-ov zvaničnik Mario Draghi u ovonedjeljnom obraćanju je ponovio potrebu za “značajnim” poticajima, podsjeća Reuters.

U Velikoj Britaniji u fokusu ulagača i dalje su najnovije ankete pred parlamentarne izbore 8. juna. Nekoliko novih anketa pokazalo je da se vodstvo konzervativaca britanske premijerke Therese May smanjuje u odnosu na opozicione laburiste pa je to ponovno pritisnulo britansku funtu.

Funta je prema dolaru oslabila 0,3 posto, na 1,2813 dolara. U ranijem trgovanju za vreme rada azijskih tržištu nakratko se spustila na 1,2788 dolara, nedaleko najnižih nivoa u mjesec dana od 1,2775 dolara, na koje je skliznula u petak.

Funta je oslabila i prema euru, skliznuvši u jednom trenutku na 87,38 penija za euro, nedaleko najniže cijene funte u osam nedjelja, od 87,50 penija za euro, na koju se spustila u petak.