Uvode porez na sunce i lijep pogled u Portugalu

Portugal će vlasnicima kuća s lijepim pogledom i bogatom osunčanošću nametnuti novu dažbinu, povećavajući im poresku osnovicu

Porez na takve kuće i stanove će time biti povećan do 20 odsto u slučaju kada kuća ili stan ima lijep pogled, za šta se do sada plaćalo pet odsto, što je već izazivalo gnjev udruženja potrošača i vlasnika.

Ernesto Pinto, stručnjak za porez iz Udruženja potrošača DECO izjavio je da su protiv tih mjera jer se zasnivaju na subjektivnom kriterijumu. Pogled iz kuće može se različito ocjenjivati. S druge strane, vlasnici kuća iz kojih se vidi neko groblje ili industrijsko postrojenje dobiće smanjenje poreza na imovinu do 10 odsto, a do sada je to bilo pet procenata.

– Sve ukazuje na to da će sljedeći korak biti da se oporezuje kiseonik koji udišemo – rekao je predsjednik Udruženja vlasnika nekretnina Portugala Antonio Farijas Markes.

U početku će povećanje važiti za sve stambene nekretnine koje su predmet poreza na imovinu, a potom će se ograničiti samo na kuće skuplje od 250.000 eura, što je rezultat amandmana poslanika Komunističke stranke.

Povećanje poreske osnovice je uvedeno na osnovu kriterijuma socijalne pravde tvrdi Žoao Galambaš, portparol vladajuće Socijalističke partije. Po njegovom je neshvatljivo da neko ko živi u podrumu i neko ko stanuje na spratu iznad, sa odličnim pogledom, plaćaju potpuno isti porez.