Najveće kineske privatne kompanije u haosu zbog kontrole države

Tržište

Kineska represija na privatna preduzeća izbrisala je tržišnu vrijednost od više od 1,2 biliona dolara za mnoge moćne kineske kompanije, što je izazvalo strah od budućnosti inovacija u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Krajnji cilj agresivnih nastojanja Pekinga za kontrolu nije stvaranje haosa. Vlada želi svojim korporativnim šampionima jasno staviti do znanja da je iskorištavanje kapitalističkih tržišta uredu, sve dok je to pod uslovima vladajuće Komunističke partije Kine.

Velika prodaja ubrzala se posljednjih mjeseci, jer kineske vlasti kažnjavaju kompanije novčanim kaznama, zabranjuju aplikacije u trgovinama i zahtijevaju od nekih kompanija da potpuno preprave svoje poslovanje.

Tržišna vrijednost stotina milijardi dolara izbrisana je samo u prošloj sedmici, nakon što su regulatori najavili ograničenje kineske profitne obrazovne industrije i sektora isporuke hrane, piše CNN.

Način na koji Peking to vidi, napori da se obuzda privatno preduzeće imaju za cilj da zaštite ekonomiju i građane zemlje od nestabilnosti. Namjera im je također riješiti dugogodišnje probleme u vezi s prekomjernim radom, privatnošću podataka i nejednakostima u obrazovanju.

“Na kraju, u Pekingu se radi na suzbijanju privatnog biznisa radi kontrole. Glavni prioritet je sprečavanje ponašanja među privatnim kompanijama, koje bi moglo dovesti do neovisnijih i potencijalno nekonformističkih aktivnosti, što podriva Pekinški model usmjeren na državu”, rekao je Alex Capri, istraživač u Fondaciji Hinrich.

Korporativnu Kinu potresle su reforme u Pekingu. Vlada se prvo usredotočila na tehnologiju, u novembru je naglo povukla IPO za Ant Group. Kompaniji, najpoznatijoj po aplikaciji za plaćanje Alipay, kasnije je naređeno da restrukturira svoje poslovanje i postane finansijski holding.

Nijedan dio tehnološke industrije nije pošteđen nadzora. Kompanija Alibaba (BABA) je kažnjena rekordnom kaznom od 2,8 milijardi dolara nakon što su regulatori optužili kompaniju za e-trgovinu da se ponaša monopolistički. Druge kompanije, uključujući društvene mreže i giganta za igrice Tencent (TCEHY) i platformu za e-trgovinu Pinduoduo (PDD), također su izvedene pred vlastima koje istražuju navodno antikonkurentno ponašanje.

Početkom prošlog mjeseca kompaniji Didi je zabranjen pristup trgovinama aplikacija, što je bilo ubrzo nakon što je kompanija izašla u javnost u Sjedinjenim Američkim Državama.

Regulatori su usmjerili pogled i na druge industrije. Vlasti su izdvojile druge kineske kompanije koje kotiraju u SAD-u i istražuju ih zbog pitanja sigurnosti podataka. Kina je 24. jula zabranila obrazovnim i privatnim tutorskim kompanijama ostvarivanje profita ili prikupljanje sredstava na berzama, što su dramatična nova pravila koja će gotovo sigurno natjerati mnoge velike kompanije da preispitaju cijeli svoj poslovni model.

Suzbijanje je, kako su kazali analitičari iz Goldman Sachsa, bez presedana u smislu njegovog trajanja, intenziteta, opsega i brzine novih najava politike.

“Kineske vlasti daju prioritet socijalnoj zaštiti i preraspodjeli bogatstva u odnosu na tržišta kapitala u područjima koja se smatraju društvenim potrebama i javnim dobrima”, istakli su.