Mogući izbori u Italiji podižu vrijednost zlata

Politika je ta koja najčešće određuje dinamiku i smijerove na tržištu kapitala

Iako se političari posljednjih dana jednako trude da budu na naslovnicama, nisu sva tržišta isto reagovala na te pokušaje. Tako se činjenica da će se izbori u Italiji vjerovatno održati na jesen, odrazila na vrijednost eura dok je zlato poskupjelo nakon takve vijesti. S druge strane, trgovanje akcijama nije ni ukakvim rizicima i one su i dalje na svojim višim nivoima, gledano u odnosu na posljednje razdoblje. Naime, sastanak američkog predsjednika Trumpa s evropskim čelnicima očito se nije odrazio na vrijednosti kompanija i njihovih akcija na berzama.

– Umjesto praćenja Trumpa, zanimljiviji su nam podaci o PCE inflaciji u SAD-u jer je to Fedova najomiljenija mjera za praćenje, a time i nama daje materijala za razmišljanje o mogućim promjenama u politici američke središnje banke – kaže John J. Hardy iz Saxo banke.

Dodaje da je ujedno vrijedno pratiti i valutni par dolar-jen jer USD/JPY dolazi sve bliže vrijednosti 110,00. Kao da prijeti probijanje te granice, što ne znači da će se to uistinu i dogoditi, ističe Hardy.

U Evropi jug privlači pažnju.  S jedne strane Italija s najavom da će izbore održati već ove jeseni što se odrazilo na vrijednost eura, a s druge strane, Grčka pri čemu Hardy ističe važnost sastanka odjeljenja Evropske komisije za finansije sredinom juna. Grčka naime želi novo kreditno olakšanje prije prvog sljedećeg dospjeća naplate u julu, kaže Hardy.

Na rast cijene zlata uvijek utiču bilo kakvi politički rizici ili zabrinutosti, pa je tu ona najnovija oko Italije, uz slabljenje eura radi izjava Marija Draghija s pogledima o budućoj politici, zaključuju iz danske investicione banke.