Payoneer izašao na berzu, procenjena vrednost pala sa tri na milijardu dolara

Tržište

Akcije platne kompanije Payoneer zatvorile su dan trgovanja sa 1,5 odsto nižom vrijednošću, nakon debija na Nasdaq berzi u ponedjeljak, dajući ovoj kompaniji tržišnu kapitalizaciju od nešto više od milijardu dolara, piše CNBC.

Payoneer, njujorški fintech startap specijalizovan za olakšavanje međunarodnih plaćanja, izašao je na berzu putem SPAC kompanije FTAC Olympus, čiji je osnivač bankar Betsi Koen. U vrijeme objavljivanja ovog dogovora u februaru, Payoneer je bio procenjen na 3,3 milijarde dolara.

SPAC-ovi, ili takozvane „blank check” kompanije su kompanije osnovane sa ciljem da kupe drugu kompaniju i „izvedu” je na berzu u roku od dve godine, dok tradicionalne inicijalne javne ponude (IPO) traju duže.

Očekuje se da će Payoneer imati do 563 miliona dolara u gotovini, uključujući 300 miliona dolara u obliku privatnih investicija, od investitora koji uključuju Wellington Management, Dragoneer Investment Group i Fidelity Management & Research Company.

Kompanija očekuje prihod od 432 miliona dolara u 2021. godini, u poređenju sa 94,7 miliona koliko su imali prošle godine. Predviđa obim transakcija od 64 milijarde dolara, što je skok sa 44,4 milijarde koliko je bilo 2020. godine, navodi Reuters.

Payoneer je osnovan 2005. godine i vodi onlajn poslovnu platformu koja pomaže klijentima da šalju uplate širom sveta. Kompanija omogućava korisnicima platforme da bez naknade razmjenjuju novac između sebe, ali naplaćuje naknade kada novac sa platforme pređe na bankovne račune. Payoneer takođe prodaje usluge obračuna poreza.