Brexit bi mogao izazvati poremećaje na poljoprivrednom tržištu EU

Poljoprivredne i prehrambene kompanije u Evropskoj uniji možda će platiti veliku cijenu ako se stvore nove trgovinske barijere i smanji interes britanskih potrošača za proizvodima, poput irskog cheddara, francuskog vina i danske slanine, upozorili su iz najvećeg evropskog udruženja poljoprivrednih proizvođača Copa-Cogece

Poljoprivrednici u ostatku 27-člane EU mogli bi se suočiti s velikim teškoćama kod izvoza na tako jedno važno tržišta kao što je Britanija – neto uvoznik – ako London i Brisel, nakon Brexita, ne postignu sporazum o slobodnoj trgovini.

Cijene bi mogle snažno porasti, ako Britanija napusti carinsku uniju u sklopu „teškog” Brexita, a što britanska premijerka Theresa May nije isključila ako ne dogovori nove trgovinske uslove kakve bude željela. Britanski potrošači tada bi vjerovatno kupovali manje poljoprivrednih proizvoda iz EU-a na koje su navikli u posljednje četiri decenije.

Oni koji bi, kako upozoravaju autori toga izvještaja, mogli najviše izgubiti su proizvođači voća, povrća, govedine, mliječnih proizvoda i vina – na koje otpada veliki dio od 45 milijardi eura u godišnjem EU izvozu hrane i poljoprivrednih proizvoda u Veliku Britaniju.

Iz Copa-Cogece poručuju da se čvrsto nadaju da će Evropska komisija kroz budžete za 2019. i 2020. godinu obuhvatiti “odgovarajuće instrumente za krizni menadžment” kako bi pomogla poljoprivrednicima pogođenima svim negativnim posljedicama Brexita.

Poljoprivreda je 17. na listi britanskog izvoza u EU, daleko iza automobilske industrije, dok je Britanija neto uvoznik poljoprivrednih proizvoda iz EU-a. Nove trgovinske barijere pogodile bi i britanski izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU u godišnjem iznosu 11 milijardi funti (14 milijardi dolara), prije svega, vodećih proizvoda, poput škotskog viskija i britanske janjetine. Pet zemalja članica EU posebno brine kako će se odvijati pregovori u oblasti poljoprivrede – Njemačku, Francusku, Španiju, Belgiju, Holandiju i Irsku.

Problem predstavlja i činjenica da će izlaskom Britanije u budžetu EU za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) ostati rupa od oko tri milijarde eura.