Američke tarife bi VW koštale 2,5 milijarde dolara godišnje

Tržište

Najveća prijetnja po profit Folksvagena u 2019. godini su potencijalne tarife Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je danas izvršni direktor te grupacije Herbert Dis.

“Ponovo postaje napeto. Šteta je što mi iz automobilske industrije to ne možemo da riješimo sami. To više zavisi od pregovora o tarifama između Evrope i SAD”, rekao je Dis za britanski list “Fajnenšel tajms”.

Analitičari londonske kompanije “Evercore ISI” tvrde da bi tarife koštale VW oko 2,5 milijardi dolara godišnje, što je oko 13 posto očekivane zarade te grupacije.

“U najgorem slučaju, to bi vjerovatno bilo blizu te realne cifre”, naveo je Dis povodom ove procjene londonske kompanije, prenosi Rojters.

Procjenjuje se da će povjerljivi izvještaj američkog Ministarstva trgovine, poslat minulog vikenda predsjedniku Donaldu Trampu, otvoriti američkom lideru put za pretnje tarifama od 25 odsto na uvozne automobile i auto-dijelove, pod izgovorom da taj uvoz predstavlja pretnju američkoj nacionalnoj bezbjednosti, navodi britanska agencija.