Singapur smijenio Barselonu na vrhu

Implementacija pametnih i održivih gradskih sistema je postala obilježjem sve većeg broja gradova u svijetu na gotovo svim kontinentima

Prema godišnjoj analizi britanske agencije za istraživanje tržišta Juniper Research najpametnijim gradom na svijetu 2016. proglašen je Singapur. Pri upoređivanju svjetskih metropola Juniper Research svake godine se vodi kriterijima kao što je usvajanje tehnologija inteligentne mreže i sistema inteligentne rasvjete, korištenje informacione tehnologije za poboljšanje prometa i dostupnosti Wi-Fi-ja te nekolicinom drugih parametara koji pripadaju definiciji pametnog grada.

Singapur
Nekolicina svjetskih medija tvrdi da Singapur koncept pametnog grada podiže na sasvim novi nivo. Jedan od razloga takve kategorizacije program je singapurskog premijera Lee Hsien Loonga, nazvan Smart Nation, kojim je najavljeno postavljanje velikog broja senzora i kamera širom grada za praćenje gotovo svega što se događa – od čistoće do saobraćaja. Važan faktor u definiciji pametnog grada čini upravo tehnologija pametne mobilnosti, a Singapur ima ‘Virtual Singapore’ ili dinamični 3D model koji urbanističkim planerima omogućuje pokretanje virtualnih testova. Potonji su, korisni za rješavanje različitih problema u saobraćaju. Takođe, grad je premrežen 10-Gbps širokopojasnim internetom koji omogućava preuzimanje dvosatnog HD filma za 90 sekundi. Ono po čemu se Singapur (i Barselona) razlikuju od ostalih gradova, ipak, činjenica je da su javno prikupljeni podaci i javno dostupni pa u njihovu rješavanju ne učestvuju samo lokalna vlast već se mogu uključiti i građani.

Barselona
Atraktivna turistička destinacija povećanih problema je imala u praćenju i upravljanju prometom i količinom zagađenja vazduha. Poteškoćama su doskočili preustrojem gradskih saobraćajnica što je dovelo do njihova rasterećenja, pametnom tehnologijom parkiranja, pametnim uličnim svjetiljkama i senzorima za praćenje kvaliteta vazduha i buke. Ovaj se grad ističe i po različitim ekološki održivim projektima, širokoj mreži besplatnog bežičnog pristupa internetu u javnim prostorima, ali i pametnom sistemu navodnjavanja. Naime, prije nekoliko godina suočeni s nestašicom vode integrisali su pametan sistem gradskih senzora za navodnjavanje.

Senzori u tlu analiziraju kišu te će u skladu s tim podacima doziraju snagu i količinu vode iz gradskih prskalica kako ne bi došlo do nepotrebnih gubitaka vode. Zanimljivo je i da je Barselona, proglašena najpametnijim gradom 2015. U novom poretku je zauzela drugo mjesto što svjedoči da politika energetske održivosti kakvu ovaj grad sprovodi nije tek prolazni trend.

London
Jedno od globalnih tehnoloških čvorišta, London se ističe po širokopojasnoj dostupnosti interneta, implementaciji informacione tehnologije za zaustavljanje prometnih zagušenja, ali mu nedostaje inicijativa za smanjenje potrošnje energije, smatraju istraživači iz Junipera.

San Francisco
Neslužbeni glavni grad Silicijumske doline San Francisco poznat je pametnim urbanističkim razvojnim inicijativama. Naziva ga se još i liderom pametnog parkiranja i ekološki prihvatljivog javnog prevoza koji je na te načine riješio probleme zagađenja i saobraćajnih gužvi nakon što je postao jednim od središta tehnološke revolucije.

Oslo
Već redovni kandidat na popisima najpametnijih gradova na svijetu na liste je uvrštavan zbog napora uloženih u smanjenje potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova.

Do 2020. Oslo planira emisije štetnih plinova smanjiti za 50 posto, a do 2030. postati gotovo potpuno klimatski neutralan. Progresivan pristup održivom funkcionisanju uključuje i senzore za nadzor parkiranja, kao i mrežu senzora koja pomaže u poboljšanju brige oko bolesnih i starijih pacijenata te mrežu pametne ulične rasvjete koja je smanjila potrošnju energije za gotovo dvije trećine. (Agencije)