Koji je najjeftiniji grad u Evropi?

City

Post Office Travel Money uporedio je tipične troškove za vikend-izlet u 40 različitih gradova Evrope koji uključuje dva noćenja u hotelu sa tri zvjezdice, večeru u restoranu za dvoje, javni prevoz, turističko razgledanje i slične aktivnosti.

City Cost Barometar pokazao je da ćete u Tirani najmanje potrošiti od svih analiziranih gradova – u prosjeku 180 eura. Za kafu ovdje treba izdvojiti tek 70 centi, a za dva noćenja manje od 80 eura

Na drugom mjestu lestvice najpovoljnijih evropskih gradova našle su se Katovice na jugu Poljske, a na trećem glavni grad Litvanije – Vilnjus.

U top-10 najpovoljnijih gradova za vikend-odmor se našao i glavni grad Hrvatske – i to na sedmom mjestu. Post Office Travel Money izračunao je da vam u Zagrebu za vikend treba oko 245 eura.

Oslo se i ove godine pokazao kao najskuplji grad u Evropi za vikend-provod, jer vam u njemu treba oko 500 eura za vikend. Pivo ćete u glavnom gradu Norveške u prosjeku platiti 8,5 eura, a dva noćenje u hotelu sa tri zvjezdice 190 eura.

Najpovoljniji evropski gradovi u 2021. godini prema City Costs barometru:
1. Tirana, Albanija
2. Katovice, Poljska
3. Vilnjus, Litvanija
4. Lisabon, Portugal
5. Riga, Letonija
6. Varšava, Poljska
7. Zagreb, Hrvatska
8. Budimpešta
9. Bratislava
10. Krakov, Poljska