EU sprema 2 milijardi eura za Zapadni Balkan

Region

Evropska unija priprema najmanje dvije milijarde eura dodatne pomoći za područje tzv. Zapadnog Balkana, piše sarajevski Dnevni avaz

Pozivajući se na izvore bliske Evropskoj investicionih banci, ovaj sarajevski dnevnik piše da je nakon sastanka Savjeta ministara EU i Evropskog savjeta, gdje se posebno govorilo o situaciji na Balkanu, detaljno razgovarano i sa predsjednikom EK Žan-Klod Junkerom i komesarom za proširenje Johanesom Hanoma.

Sagovornici Avaza kažu da im je rečeo da će EU morati da uloži dodatna sredstva za stabilizaciju i poboljšanje stanja na Balkanu.

Od Sarajeva je, kako se navodi, traženo da pretresu budžet planiran za ovu godinu, te da se iznađu načini za preusmjeravanje novca u projekte na Blkanu.

Izvor Avaza, koji je insistirao na anonimnosti, je rekao i da se radi o inicijativi Njemačke, koja želi da se Unija snažno angažuje na području BiH, Albanije, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore.

Precizirao je i da se na sastancima koje su imali sa zvaničnicima EU, zajedno s predstavnicima drugih evropskih finansijskih institucija, razgovaralo o iznosu od barem dvije milijarde eura.

To bi bio dodatni novac na onaj koji EU već troši na Balkanu ove godine.

– Tokom jednog od niza razgovora koje smo imali početkom proljeća sugerisano nam je i da možemo razmisliti o opciji usporavanja ili zaustavljanja nekih od projekata koji se realizuju u Turskoj, s obzirom na sve zategnutije odnose između Ankare i Brisela. Nikakva odluka nije donesena – prenio je sagovornik Avaza.

Inicijator dodatnog i snažnog angažmana Unije na Balkanu je Njemačka.

Šef diplomatije te države Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel) 31. maja ove godine na samitu šefova diplomatija balkanskih šest država, održanom u Berlinu u okviru Aspen instituta, predstavio je neke detalje njemačke inicijative.

Gabrijel je pohvalio učinke inicijative „Berlin plus“, pokrenute 2014. godine, ali i istakao da se mnogo više mora uraditi.

– Treba nam ‘Berlin proces plus’! On mora ostvariti vidljiv napredak u državama u regionu. Stoga, prioritet treba dati idejama koje za cilj imaju da od regiona naprave atraktivno ekonomsko područje.

Time će se, neizbježno, dodatno ojačati i učvrstiti tijesne veze sa EU i proces pristupanja biće dodatno ubrzan.