Jedan tag za naplatu putarine u tri zemlje regije

Region

Od subote je počeo da važi jedinstveni tag za elektronsku naplatu putarine (ENP) u Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Srbiji, objavila su preduzeća za održavanje puteva iz dvije zemlje regiona Srbije i Sjeverne Makedonije.

To znači da će korisnici vozila s jedinstvenim uređajem moći da plaćaju putarinu bez zaustavljanja i dodatne kupovine uređaja i kartica u svakoj zemlji.

Prethodno je potrebno TAG (mikrotalasni transponder) registrovati (rekonfigurisati) na portalu https://openbalkanetc.com/#

Uvođenje jedinstvenog taga trebalo bi da poveća bezbjednost saobraćaja i smanji gužve na autoputevima, kako u smislu protoka saobraćaja ljudi u ljetnjoj sezoni kao i ubuduće, tako i u segmentu robne razmjene.

“Očekujemo da se ovim načinom naplate putarine rastereti promet vozila na naplatnim rampama, da se smanji emisija štetnih gasova iz motornih vozila, a prednost za građane je i to što neće čekati u redovima u špicu sezone. Sa druge strane, znači da će brže stići na odredište”, navodi se u saopštenju makedonske kompanije za održavanje puteva JPDP.

U Sjevernoj Makedoniji elektronski sistem naplate putarina funkcioniše od sedmog mjeseca 2019. godine, na sedam naplatnih stanica koridora 10. U toku je modernizacija uvođenja ovog sistema na naplatnim stanicama Miladinovci, Glumovo, Želino, Tetovo i Gostivar na koridoru 8. Radi se na uvođenju tog sistema i u Hrvatskoj, a pregovara se sa Grčkom.

Elektronska naplata putarine  ENP je beskontaktno plaćanje putarine upotrebom uređaja za ENP za odgovarajuću kategoriju vozila.

ENP omogućava prolazak posebno označenim saobraćajnim trakama bez zaustavljanja odnosno naplatu putarine bez zadržavanja i upotrebe gotovinskog plaćanja. Time pruža komfornu i bezbjednu vožnju uz izbjegavanje eventualnih zastoja.

Transakcija se vrši automatski, između uređaja za ENP, koji je smješten sa unutrašnje strane prednjeg vjetrobranskog stakla vozila i posebnog komunikacionog sistema kratkog dometa sa antenom instaliranog pored ENP naplatne saobraćajne trake.

Korisnik elektronske naplate putarine je u obavezi da prati uputstvo za postavljanje i korištenje uređaja za ENP.

Uređaji se dopunjuju na posebno označenim mjestima, benzinskim stanicama.