Orbi prajm – naočare sa ugrađenom kamerom

Gadget

Sa popularnošću virtuelne realnosti, pojavljuju se i različite vrste kamera od 360 stepeni za potrošače, a među njima se, zbog specifičnog dizajna, izdvajaju naočare sa ugrađenim kamerama

U nekoj drugoj realnosti, ovakve naočare bi bile rezultat spoja Gugl naočara i Gopro akcionih kamera, piše Glas Amerike.

Adil Surančin iz kompanije Orbi koja ih proizvodi, objašnjava da su te moderne naočare, zapravo kamera sa četiri objektiva, dva naprijed i dva pozadi. Rezultat je video-snimak u 4K rezoluciji u koji potpuno utonete. Pravimo prve naočare koje snimaju u 360 stepeni – ističe Surančin.

Video-materijal se snima iz perspektive osobe koja nosi naočare i funkcioniše i bez upotrebe ruku.

– Stavite ih, pritisnete dugme i možete da se oprostite od svih nosača i stativa koji su vam sada potrebni za akcione kamere. Svaka kamera ima vidno polje od 180 stepeni tako da možete da snimite kompletnu kupolu – kaže Surančin.

A za one koji su zabrinuti za privatnost, Surančin kaže da postoje LED indikatori odnosno LED svjetla koja se upale kada traje snimanje tako da svi okolo znaju da je snimanje u toku. Video-materijal može odmah da se podijeli, a fajlovi se čuvaju na memorijskoj kartici.

Naočare su otporne na vodu, imaju anti-refleksni sloj i za 399 dolara mogu da se poruče unaprijed, da bi stigle tokom avgusta.