Kako Austrija profitira od susjeda na istoku i Balkana?

Svijet

Privreda Austrije profitira od većeg privrednog rasta na istoku Evrope i na Zapadnom Balkanu, ocijenio je direktor Bečkog ekonomskog instituta WIIW Mario Holcner.

„I pored teške situacija, rast BDP-a Austrije ne bi trebalo da bude negativan, a razlog je što profitiramo od snažnih ekonomskih odnosa sa susjedima na istoku i na Balkanu, a tamo će rast i pored rata i krize, prema aktuelnom stanju, ostati osjetno veći nego kod nas”, istakao je Holcner.

Prema prognozi Instituta, istočni susjedi i Balkan imaće iduće godine rast veći od jedan odsto od austrijskog, što pomaže privredi Austrije u suočavanju sa padom zapadne Evrope.

Dok je privreda profitirala ove godine od dobrog rezultata u prvoj polovini godine, 2023. će privredni rast svuda u Evropi pasti mnogo više nego što je prognozirano još tokom ljeta, a od toga bi Austrija bila iznadproporcijalno pogođena, navodi Holcner.

„Na jednoj strani Austrija je pogođena time što bi najvažniji trgovinski partner Njemačka narednih mjeseci mogao pasti u recesiju. Pored toga sve zemlje su posebno pogođene prijetnjom „gasnim ratom” Rusije. Ali rast BDP-a neće pasti u minus zahvaljujući tome što Austrija i dalje profitira od ekonomskih odnosa sa susjedima na istoku i Balkanu”, naveo je on.

Dok je eurozona blizu stagnacije za nove članice EU u centralnoj Evropi se očekuje rast od 1,4 odsto, što je više od jedan odsto nego u Austriji, ukazao je Holcner. Posebno dobre izglede imaju Hrvatska za koju je prognoza rasta iduće godine od 2,5 odsto, zatim Rumunija 2,2 odsto, Slovenija 1,9 odsto, a jedino Mađarskoj prijeti recesija, naveo je Holcner.

Izvor: Politika