Arapi za nastavak ograničene proizvodnje nafte

Na sastanku članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusije u četvrtak se očekuje da će biti obnovljene ograničene kvote za proizvodnju koje su na snazi od januara

Saudijski ministar energetike rekao je da je uvjeren u uspjeh produženja trajanja ograničenja proizvodnje nafte čiji je cilj da se podigne cijena.

– Imamo potpunu posvećenost Rusije i predsjednika Vladimira Putina – rekao je saudijski ministar tokom samita arapskih lidera i američkog predsjednika Donalda Trampa u Rijadu.

Faleh je rekao da njegova zemlja Saudijska Arabija koja je prvi izvoznik sirove nafte u svijetu, Irak i zemlje Zaliva članice OPEK podržavaju ograničenje. On je dodao da bi njima potencijalno mogli da se pridruže „još dva ili tri proizvođača“ i da je optimista u pogledu uspostavljanja stabilnosti tržišta do prvog tromjesečja 2018. godine.

Suočeni sa padom cijena nafte od 2014. OPEK i partneri, među kojima je i Rusija, uveli su ograničenje proizvodnje, koje ističe krajem juna. Moskva i Rijad su prošle nedjelje pozvali zemlje proizvođače nafte da produže sporazum o kvotama do 31. marta 2018. godine.