Dolar stabilan uoči sjednice američke centralne banke

Kurs dolara u utorak je na međunarodnim tržištima ostao više-manje stabilan u relativno mirnom trgovanju pred početak dvodnevne sjednice američke centralne banke Fed, a u fokusu ulagača biće novi signali u vezi daljeg zaoštravanja monetarne politike

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je u takvom ozračju više-manje nepromijenjen u odnosu na završetak trgovanja dan ranije.

Veće promjene nisu zabilježene ni kod kursa dolara prema euru čija se cijena zadržala na nešto iznad 1,12 dolara. Američka valuta je prema japanskoj ojačala pak blagih 0,2 % u odnosu na prethodno zatvaranje, na 110,18 jena.

S obzirom da ulagači većinom računaju da će Fed podići kamatne stope na ovonedjeljnoj sednici, njihov će fokus biti više usmjeren svim najnovijim signalima u vezi tempa podizanja kamatnih stopa u mjesecima koji slijede. Pored toga, zanimaće ih kako će zvaničnici ocijeniti stanje u američkoj ekonomiji i izglede za inflaciju, kao i najmanje naznake u pogledu planova o smanjenju bilansa.

Britanska funta jutros se donekle stabilizovala prema euru nakon što je u ponedjeljak nakratko skliznula na najniže nivoe u sedam mjeseci, ali ulagači su i dalje oprezni smatrajući njezino kretanje podložno neizvjesnostima na političkom planu, posebno u kontekstu šokantnog ishoda prošlonedjeljnih parlamentarnih izbora.

Nakon sjednice Feda koja završava u srijedu, u fokusu tržišta biće sjednica japanske centralne banke Bank of Japan (BOJ) zakazana za četvrtak.