Turkmenistanci će morati po prvi put plaćati struju i vodu

Predsjednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedow je naredio ukidanje povlastice za vodu, struju i plin. Ova naredba jasan je signal da vlada ima finansijskih problema, prenose mediji

Pune 24 godine domaćinstva u toj bivšoj sovjetskoj republici bogatoj plinom, koja ima 5,5 miliona stanovnika, imala su pravo na besplatnu struju, vodu i plin. Ipak, posljednjih godina počela su se uvoditi ograničenja. Svaki pojedinac do sada je imao pravo na 35 kW struje i 50 metara kubnih plina mjesečno, kao i 250 litara vode dnevno. Do 2014. vlasnici automobila su dobivali po 120 litara besplatnog benzina mjesečno. Ova mjera je na snazi od 1993. i predviđeno je bilo da bude na snazi deset godina, ali je produžena do 2030.

Predsjednik sada smatra da je ovakav sistem neodrživ i da bi pomoć ubuduće trebala biti upućena samo socijalnim slučajevima.

Njihov izvoz plina je naglo opao otkako je Rusija prekinula uvoz prošle godine. Iran je naknadno optužio Turkmenistan da je smanjio isporuku zbog spora oko plaćanja, tako da im je sada jedini kupac Kina.

Smatra se da Turkmenistan ima četvrte po veličini rezerve prirodnog plina na svijetu.