Inditex uvećao dobit za 18 odsto

Finansije

Španska modna kuća Inditex, vlasnik robne marke Zara, zabilježila je snažan rast dobiti u tri mjeseca zaključno sa aprilom

Oni su saopštili i da su otvorili više od 10.000 novih radnih mjesta u jednoj godini. Inditex je od februara do kraja aprila, u prvom tromjesečju njene finansijske godine, ostvario dobit od 654 miliona eura (734 miliona dolara), što je porast od 18 odsto na godišnjem nivou, i više nego dvostruko iznad profita, koji je u prvom kvartalu zabilježio njegov direktni rival, švedski “H&M”, prenosi agencija Frans pres.

Dobit španske firme je, takođe, nadmašila očekivanja konsenzusa analitičara od 540 miliona eura, koje je anketirala finansijska kompanija Faktset. Prodaja je u prvom kvartalu porasla za 14 odsto.

Osim Zare, u vlasništvu Inditexa su i brendovi Masimo Duti, Ojšo, Berška, Stradivarijus, Pul end Bear, Zara Houm. Kompanija ima 7.400 prodajnih mjesta u 93 zemlje.

Zara je pokrenula onlajn prodaju u Singapuru, Maleziji, Tajlandu i Vijetnamu početkom ove godine, a na jesen će početi s radom i u Indiji. U proteklih 12 mjeseci otvorila je 10.668 novih radnih mjesta, uključujući više od 2.200 u Španiji.