Predsjednik WEF: Moramo preispitati kapitalizam kakav jeste

Svijet

Schwab je ocijenio da nijedan događaj od Drugog svjetskog rata do danas nije imao tako značajan planetarni utjecaj kao pandemija koronavirusa. Napomenuo je da je pandemija uzrokovala krizu u javnom zdravstvu i ekonomiji te da su neviđene razmjere krize dodatno produbile nejednakosti i doprinijele koncentraciji moći.

Prema njegovim riječima, jedini prihvatljiv odgovor na krizu je “Veliki reset” ekonomije, politike i društva.

“Ovo je trenutak za preispitivanje vrijednosti koje su se u vremenu prije pandemije smatrale svetinjama, ali i za odbranu vrijednosti iz prošlosti. Zadatak koji je pred nama jeste da očuvamo dostignuća koja smo ostvarili prije 75 godina”, dodao je Schwab.

Podsjetio je da je svijet poslije Drugog svjetskog rata napravio, kako je napisao, neviđeni iskorak ka smanjenju siromaštva i smrtnosti djece, produžio životnu dob i opismenio veliki broj ljudi. Ponovio je da se ono što je doprinijelo progresu čovječanstva mora ponovo braniti.

Ukazao je da je dosadašnji tehnološki napredak omogućio da se iznađu odgovori na krizu i pozvao je da se nastavi ulagati u istraživanje, razvoj, obrazovanje i inovacije. Potcrtao je da je važno da se onemogući zloupotreba tehnologije.

Predsjednik WEF-a je naglasio da će se morati, kako je naveo, otvorenog uma preispitati postojeći ekonomski poredak.

“To se prije svega odnosi na neoliberalnu ideologiju. Tržišni fundamentalizam je urušio radnička prava i ekonomsku sigurnost, narušio je poresku politiku, uzrokovao je tržišnu deregulaciju i stvorio globalne monopole”, smatra.

Kako je istakao, postojeća pravila trgovine, oporezivanja i konkurencije koja su zasnovana na neoliberalizmu moraće biti revidirana. Upozorio je da je, ako se to ne desi, moguće očekivati protekcionističke politike i one koje stvaraju gubitke.

“Moramo preispitati našu kolektivnu posvećenost kapitalizmu kakav danas poznajemo. Jasno je da ne smijemo isključiti motore ekonomskog razvoja. Značajan dio društvenog napretka je posljedica poduzetništva i stvaranja bogatstva, a što je podrazumijevalo preuzimanje rizika i inovativno poslovanje. Treba nam tržište u kojem ćemo učinkovito raspodijeliti resurse i u kojem ćemo učinkovito proizvoditi, a to se prvenstveno odnosi na suočavanje s klimatskim promjenama”, obrazložio je Schwab.

Smatra da ljudi ne žele više proizvoda i kvalitetnije proizvode, već žele kompanije koje doprinose javnom dobru. To je nazvao fundamentalnom potrebom i sve prisutnijim zahtjevom za novim tipom kapitalizma.

“Da bismo preispitali kapitalizam, moramo preispitati ulogu korporacija”, smatra.

Za predsjednika WEF-a pandemija koronavirusa je pokazala da vlasti, kompanije i civilno društvo ne mogu samostalno djelovati da bi odgovorili na globalne izazove. Zato je pri stavu koji nalaže saradnju javnog i privatnog sektora. Važnim je ocijenio i to da u promjene budu uključene i mlađe generacije.

Smatra da se mora omogućiti postojanje individualnih identiteta u globaliziranom svijetu. Ukazao je da novi početak poslije pandemije nije revolucija ili neka nova ideologija, već stvaranje održivijeg svijeta.