Iako rođena u aprilu, engleska kraljica danas proslavila rođendan

Kraljica Elizabeta II danas je proslavila 91. rođendan uz proslavu „Pozdrav bojama“, tradicionalnu ceremoniju britanske vojske i vojski Komonvelta koja datira iz 17. vijeka

Zanimljivo je da kraljica svoj rođendan slavi u junu, uprkos tome što je zapravo rođena u aprilu, a razlog pomjeranja proslave je vrijeme, jer u aprilu može da se desi da padne kiša, navodi AP. Ipak, i 21. aprila održane su parade, pa je eskadron kraljevske konjičke artiljerije jahao pored Bakingemske palate, prije nego što je izvedena počasna paljba sa 41 pucnjem u Hajd parku u podne, a sat nakon toga i 62 počasna pucnja su ispaljena sa londonskog Tauera.

Elizabeta Druga je najdugovječniji britanski vladar, koji je najduže na svojoj poziciji, od 8. februara 1952. Po dužini vladavine prestigla je svoju čukunbaku Viktoriju 9. septembra 2015. I u svijetu je njena vladavina najduža među živiim monarsima, od kako je umro tajlandski kralj Bumibol Aduljadej prošle godine.

Današnji dan je, uprkos uobičajeno lijepom raspoloženju, počeo minutom ćutanja za žrtve požara u Londonu, koji je odnio preko 30 života, dok se 65 vodi kao nestalo.

Kraljica Elizabeta Druga je povodom svog 91. rođendana izjavila da Velika Britanija ostaje „odlučna pred zlom kobi“ nakon velikog požara u višespratnici i terorističkih napada u Londonu i Mančesteru.

– Danas se obično proslavlja ali ove godine teško je izbjeći veliko neraspoloženje. Kao narod, nastavljamo da se molimo za one koji su direktno pogođeni ovim događajima – naglasila je engleska kraljica.