Florentino Pérez ostaje predsjednik Real Madrida do 2021.

Španac Florentino Pérez dobio je u ponedjeljak novi četverogodišnji mandat na mjestu predsjednika Real Madrida jer se nije kandidovao niko drugi pa će evropskog fudbalskog prvaka voditi do ljeta 2021. godine

Od kada je Pérez preuzeo funkciju 2009. godine fudbalski klub Real Madrid osvojio je tri puta Ligu prvaka, a prošle sezone i naslov španskog prvaka prvi put nakon 2012. godine. Košarkaški klub, poražen je u polufinalu Final Foura Eurolige te je u finalu španskog prvenstva izgubio od Valencije. Košarkaški klub Real Madrid bio je prvak Evrope 2015. godine.

Od kada su 2012. godine promijenjena pravila za izbor klupskog predsjednika Florentino Pérez nije imao pravu konkurenciju. Svaki kandidat, naime, mora biti član kluba najmanje 20 godina te imati ličnu imovinu kao garanciju u iznosu od 75 milijuna eura u nekoj lokalnoj banci.

Te prepreke onemogućile su potencijalne kandidate da se uključe u utrku sa 70-godišnjim građevinskim magnatom kojem je ovo peti mandat na čelu kluba sa sjevera Madrida. Peréz je dugogodišnji čelni čovjek španske građevinske kompanije Actividades de Construcción y Servicios (ACS) i jedan od najbogatijih ljudi u Španiji.

Pérez je prvi put postao predsjednik 2000. godine, maknuvši s te pozicije Lorenza Sanza obećanjem da će dovesti veznog igrača Luisa Figa, tada veliku zvijezdu Barcelone. Doveo ga je tada za 62 miliona eura, u to vrijeme rekordni iznos.

Novi predsjednik otpočeo je tada eru ‘galacticosa’ obukavši u bijeli dres igrače poput Zinedine Zidana, Davida Beckhama i Ronalda. Tri godine kasnije stvorena je ekipa u kojoj su s jedne strane bile skupe zvijezde, a s druge neuspredivo manje plaćeni igraći iz podmlatka. Uslijedila je kriza rezultata, a zamjeralo mu se nestajanje ‘srednje klase’ igrača.

Odstupio je s mjesta 2006. godine ali vratio se tri godine kasnije dovevši u Real Madrid Kaku i Cristiana Ronalda. U toj drugoj kampanji osvojio je prvenstvo 2012. što je sada ponovio. Nakon Ronalda dovođenjem Garetha Balea bio je probio novi rekord na fudbalskom tržištu 2013. U 2014. Real Madrid je osvojio naslov prvaka Evrope, prvi put nakon 12 godina.