Dalas kaubojsi vrijede 4,8 milijardi dolara, Mančester treći

Sport

Finansijski časopis “Forbes” je objavio pregled najbogatijih sportskih klubova na svijetu i drugu godinu za redom na vrhu su Dallas Cowboysi, čija je vrijednost procijenjena na 4,8 milijarde dolara, kao najvrednija ekipa u sjevernoameričkoj fudbalskoj ligi NFL

U odnosu na prošlu godinu vrijednost Cowboysa je narasla za 14 posto. Iako je od njihovog zadnjeg osvojenog Super Bowla prošlo 20 godina, to ne umanjuje vrijednosti ekipe vlasnika Jerryja Jonesa koji je tim kupio 1989. godine za 150 miliona dolara. Svoju vrijednost Cowboysi mogu zahvaliti u prvom redu superzvijezdi među svojim igračima Dezu Bryantu, a i imaju sponzorske ugovore s nekim od najmoćnijih brendova na svijetu poput Pepsija, Forda, AT&T-a i Bank of America.

Drugo mjesto na ljestvici  pripalo je bejzbol ekipi New York Yankees koji vrijede 3,7 milijardi dolara. Treći je engleski prvoligaš Manchester United sa 3,69 milijarde, četvrta je Barcelona sa 3,64 milijarde, a peti aktualni prvak Španije Real Madrid sa 3,58 milijarde dolara.

Šesti su aktualni NFL prvaci New England Patriots kojima je vrijednost u odnosu na prošlu godinu skočila za devet posto, odnosno na 3,4 milijarde dolara. Na sedmom mjestu nalazi se prvi klub iz NBA, New York Knicks koji su procijenjeni na 3,3 milijarde dolara.

Među 50 najbogatijih klubova na svijetu su najbrojniji predstavnici američkih liga NFL, NBA, MLB, dok su iz Engleske osim Manchester Uniteda na tabeli još i Manchester Cityna 35. mjestu (2,08 milijardi), Arsenal na 43. (1,93 milijarde) i Chelsea na 46. (1,84 milijarde). Barcelona i Real su jedini predstavnici iz Španije.