Primjedbe Energetske zajednice: RS rizikuje izolaciju na tržištu energentima

BiH

Nacrt zakona o gasu RS u najvećoj mjeri poštuje pravila Trećeg energetskog paketa EU, ali zbog neusklađenosti s nacrtom državnog zakona o regulatoru za električnu energiju i gas RS rizikuje izolaciju u oblasti tržišta energentima.

Ovo je stav Sekretarijata Energetske zajednice sa sjedištem u Beču na pomenuti nacrt, o kojem će Narodna skupština RS raspravljati početkom sljedećeg mjeseca. U Energetskoj zajednici ističu da su nacrt vidjeli sasvim slučajno, i tvrde da ih niko od nadležnih organa u RS nije konsultovao prilikom njegove izrade.

“Zakon u RS nije usklađen sa državnim Nacrtom zakona o regulatoru, iako je o tome postignuta saglasnost između državnog i dva entitetska ministra. Naša glavna primjedba je da su nadležnosti isključivo definisane na nivou RS, čime se onemogućava uloga bilo kojeg državnog regulatora. S takvim rješenjima RS postaje potpuno zatvoreno tržište od ostatka BiH”, naveli su iz Sekretarijata.

Osim ove, Sekretarijat nam je iznio i još nekoliko manjih primjedaba, koje se odnose na neadekvatno definisanje pojmova u samom tekstu zakona, neobavezujuće odredbe i nedostatak istinskog otvaranja tržišta.

Takođe, osim dijela koji se odnosi na sam gas, Sekretarijat Energetske zajednice uputio je dodatne primjedbe koje se odnose na tržište električnom energijom.

“Ono na šta bismo posebno željeli da skrenemo pažnju je nastavak regulisanja cijena proizvodnje i potrošnje električne energije u RS. Osim toga, ne postoji zakon koji reguliše organizaciju tržišta električne energije”, naveli su iz Sekretarijata Energetske zajednice.

Iako nije tako pojašnjeno, čini se da bi Energetska zajednica željela da vidi slobodno tržišno formiranje cijena električne energije, što bi vjerovatno značilo i poskupljenje.

Podsjećanja radi, RS je nekoliko puta do sada pokušavala da poveća cijenu električne energije, ali je od toga odustajala pod pritiskom javnosti i opozicije.

Sudeći prema odgovoru Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, oni su svjesni da pomenuto rješenje nije do kraja usklađeno s regulativama EU.

“Nakon uvida u propise EU i analize odredaba Nacrta zakona o gasu, ustanovljeno je da pravo EU sadrži obavezujuće izvore relevantne za materiju koju uređuje predmetni nacrt, te da je iste obrađivač u svom radu uzeo u obzir, zbog čega u Izjavi o usklađenosti stoji ocjena ‘djelimično usklađen’”, naveli su iz Ministarstva.

Međutim, dodali su i da je zakon usklađen s odgovarajućim direktivama EU s obzirom na obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici, a naglasili su i da RS, prema Ustavu, ima punu nadležnost u regulisanju ove oblasti.

U samom obrazloženju, istaknuto je da su nacrtom proširene nadležnosti Regulatorne komisije za energetiku RS u segmentu nadzora, naročito nad primjenom pravila rada operatera sistema u dijelu pristupa i korišćenja sistema i dodjeli kapaciteta, kao i nadzora nad primjenom pravila za upravljanje i raspodjelu kapaciteta interkonekcije.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, skrenuo je pažnju da Energetska zajednica nije u potpunosti zadovoljna načinom kako se to pitanje reguliše na nivou RS, ali je dodao da je to stvar Vlade RS i nadležnog ministarstva.

“Ono što ja znam jeste da je Energetska zajednica imala primjedbe i tražili su od vlasti RS da im dostave povratnu informaciju na iznesene primjedbe. Da li su im odgovorili i šta je na kraju urađeno, meni zaista nije poznato”, rekao nam je Šarović.

(Nezavisne novine)