Arapi u Derventi žele graditi naselje s 420 apartmana i 80 vila

Zanimanje Arapa za kupovinu zemljišta u BiH i izgradnju luksuznih naselja, uglavnom na obalama bh. rijeka, svaki dan je sve veće i veće

U početku su se ograničavali na dio Federacije s bošnjačkom većinom i to uglavnom oko glavnog grada, s vremenom se njihovo zanimanje proširilo na ostatak Federacije, a sada i na prostor Republike Srpske.

Pod kodnim nazivom “Almman Waterfront Ukrina Resort” investicijska kompanija iz Dubaija Almman International Investments Ltd., udruženim sredstvima s ulagačima iz Kuvajta, planira izgradnju luksuznog apartmanskog naselja na obalama rijeke Ukrine kod Dervente. Planirano je da na površini od preko 16 hektara nikne 420 luksuznih apartmana, 80 vila, restorani, lub, spa i fitnes centar i vodeni park.

Do kraja 2017. kompanija Almman International Investments Ltd. sa kuvajtskim investitorima, planira kupovinu potrebnog zemljišta u naselju Miškovci, na potezu između magistralnog puta i rijeke Ukrine.

Iz kompanije Almman Waterfront Ukrina Resort kažu da će donositi priliv od oko 200 miliona US dolara godišnje za grad Derventu i Republiku Srpsku.